انواع بی اختیاری ادرار

انواع بی اختیاری ادرار
آنچه می خوانید...

انواع بی اختیاری ادرار

از دست رفتن کنترل ادرار می تواند برای هر کسی رخ داده باشد و تجربه داشتن این مشکل برای هر کسی می تواند ناراحت کننده باشد. بی اختیاری ادرار به دلایل متعدد و در انواع مختلف به وجود می آید که برای درمان آن ها نیاز به تشخیص و شناسایی علت و انواع بی اختیاری ادرار ضروری است. این مشکل در هر دو گروه جنسی مردان و زنان بروز پیدا می کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی و شناخت و انواع بی اختیاری ادرار، علائم و دلایل بروز آن ها بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با نحوه درمان و روش های پیشگیری از بی اختیاری ادرار، توصیه می کنیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

بی اختیاری ادرار چیست؟

به از دست دادن کنترل مثانه و نشت ادرار به میزان ها مختلف کم و زیاد، بی اختیاری ادراری گفته می شود. به طوری که در برخی مواقع با عطسه یا سرفه کردن فرد با بی اختیاری ادرار مواجه می شود که با بروز این مشکل، احساس شرم و خجالت برای او دست می دهد. در زمان تخلیه ادرار، مثانه منقبض می شود و عضله اسفنکتر و همچنین نواحی اطراف آن مانند کف لگن شل می شوند که با استقرار این شرایط، تخلیه ادرار انجام می شود. بروز برخی از مشکلات و بیماری ها یا عواملی همچون افزایش سن می توانند باعث ایجاد اختلال و ناهماهنگی در عملکرد درست عضلات مثانه و نگه داری ادرار شوند. بی اختیاری ادرار در میزان قطره ها و همچنین تکرار ادرار متفاوت است.

انواع بی اختیاری ادرار
انواع بی اختیاری ادرار

انواع بی اختیاری ادرار

بی اختیار ادرار را بنا به دلایل و شرایطی که برای بیمار ایجاد می شود، در گروه ها و انواع مختلف دسته بندی می کنند. در ادامه به بررسی انواع بی اختیاری ادرار می پردازیم.

  • بی اختیاری استرسی

وارد شدن استرس و فشار در اثر انجام برخی از فعالیت های پرفشار منجر به بی اختیاری استرسی ادرار می شود.

  • بی اختیاری سرریزی

این نوع بی اختیاری ادراری به دلیل وجود مشکل یا اختلال در مثانه و عملکرد آن، مثانه به طور کامل تخلیه نمی شود و به صورت مداوم در حال سرریز است.

  • بی اختیاری عملکردی

ابتلا به بیماری های فیزیکی یا ذهنی و همچنین ناتوانی جسمانی به دلیل افزایش سن باعث بی اختیاری عملکردی می شود.

  • بی اختیاری فوری

نیاز فوری و ناگهانی برای دفع ادرار به دلیل بروز برخی بیماری های مربوط به دستگاه ادراری به وجود می آید و بیمار زمان لازم برای رفتن به توالت را ندارد.

  • بی اختیاری مختلط

چنانچه فردی به دو یا چند نوع بی اختیاری ادرار مبتلا باشد، در اصطلاح به بی اختیاری ادراری مختلط مبتلا است.

علائم مشکل بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار چنانچه مزمن و طولانی مدت باشد می تواند علائم و عوارض متعددی برای فرد بیمار به دنبال داشته باشد. از طرفی بی اختیاری ادرار به عنوان علائم یکی از بیماری ها معرفی می شود که امکان بروز سایر علائم مربوط به همان بیماری نیز وجود دارد. از جمله علائم ناشی از بی اختیاری ادرار عبارتند از:

  • بروز عفونت، بیماری ها و مشکلات پوستی در اثر مرطوب ماندن طولانی مدت پوست اطراف ناحیه تناسلی
  • بروز تب به دلیل عفونت دستگاه مجاری ادراری
  • ایجاد مشکلات روحی و روانی به دلیل بروز مشکلاتی در روابط اجتماعی، شغلی و…

دلایل ایجاد مشکل بی اختیاری ادرار

دلایل مختلف و بسیاری باعث بی اختیاری ادرار می شوند. هر یک از این دلایل ارتباط مستقیمی با نوع بی اختیاری ادرار دارند. بنا به تحقیقات انجام شده، بی اختیاری ادرار در زنان شایع تر از مردان عنوان شده است. در ادامه به دلایل ایجاد مشکل بی اختیاری ادرار می پردازیم.
• داشتن اضافی وزن و تضعیف شدن عضلات مثانه به دلیل افزایش فشار ناشی از چاقی
• افزایش سن و کاهش یافتن ظرفیت مثانه
• وجود سابقه ابتلا به بی اختیاری ادراری در یکی از اعضای خانواده نزدیک
• مصرف سیگار و سایر دخانیات و تنباکو
• کاهش تولید هورمون استروژن در بدن به دلایلی مانند یائسگی
• داشتن زایمان و ضعیف شدن عضلات کنترل کننده مثانه
• دوران بارداری و افزایش وزن جنین
• ابتلا به برخی بیماری های عصبی و کنترل نداشتن در دفع ادرار
• ابتلا به سنگ کلیه یا سنگ مثانه
• التهاب پروستات

انواع بی اختیاری ادرار چگونه تشخیص داده می شوند؟

با داشتن بی اختیاری ادرار، لازم است بیمار به پزشک متخصص مراجعه داشته باشد. برای درمان این مشکل آزار دهنده، بایستی علت و نوع بی اختیاری ادرار توسط پزشک تشخیص داده شود. در ابتدای مراجعه، پزشک شرح حال کاملی از وضعیت بیمار می گیرد و در صورت نیاز اقدام به انجام معاینات فیزیکی می کند. در ادامه، برای تشخیص ابتلا به برخی از بیماری ها، از روش های آزمایشگاهی استفاده می کند. مهم ترین تست های آزمایشگاهی، انجام آزمایش ادرار، خون و انجام سیستوسکوپی برای بررسی های بیشتر دستگاه مجاری ادرار هستند.

نحوه درمان بی اختیاری ادرار

با آماده شدن نتایج آزمایش ها، علت ابتلا به بی اختیاری مشخص می شود. با توجه به این موضوع روش های درمانی متعددی برای درمان وجود خوهد داشت. به طوری که برخی دلایل و بیماری ها به کمک تجویز دارو و مصرف داروهای مرتبط با بیماری درمان می شوند و در برخی موارد دیگر احتمال نیاز به انجام عمل جراحی وجود دارد. در حالت کلی، با ایجاد تغییر در سبک زندگی و رعایت برخی نکات کلیدی می توان به راحتی بی اختیاری ادرار را کنترل و درمان کرد. داشتن رژیم غذایی مناسب و کنترل میزان مصرف مایعات یکی از نکاتی است که بی اختیاری ادرار رفع می شود.

انواع بی اختیاری ادرار
انواع بی اختیاری ادرار

روش های پیشگیری از بی اختیاری ادرار

در برخی موارد می توان از بروز بی اختیاری ادرار پیشگیری به عمل آورد. به بیانی دیگر، با رعایت برخی نکات می توان ریسک ابتلا به بی اختیاری ادرار را کاهش داد. از جمله روش های پیشگیری از بی اختیاری ادرار عبارتند از:
رسیدن به وزن ایده آل و تلاش در حفظ آن
انجام تمرین ها و فعالیت های ورزشی سالم مانند ورزش های مربوط به کف لگن
داشن یک برنامه غذایی سالم و متعادل
محدود کردن مصرف الکل و کافئین
خودداری از مصرف سیگار و سایر دخانیات

 

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی انواع بی اختیاری ادرار و همچنین علائم و دلایل ایجاد آن ها پرداخته شد. بی اختیاری استرسی، سرریزی، فوری، عملکردی و مختلط از جمله انواع بی اختیاری ادرار به شمار می آیند. دکتر حمیدرضا آرزه گر جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری با گذراندن دوره تکمیلی اندویورولوژی از هلند، دارای ۱۱ سال فعالیت در زمینه‌ بیماری های کلیه و مجاری ادراری، به ویژه سنگ، پروستات، ناباروری، ناتوانی جنسی، اختلالات نعوظ و زود انزالی است. شما می توانید برای کنترل و درمان انواع بی اختیاری ادرار به بهترین شیوه درمانی و گرفتن نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

اورولوژیست
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *