جراحی سنگ کلیه در حالب

جراحی سنگ کلیه در حالب
آنچه می خوانید...

جراحی سنگ کلیه در حالب – سنگ کلیه از بیماری های نسبتاً شایعی است که معمولاً به دلیل جمع شدن حجم زیادی از نمک و مواد معدنی در ادرار اتفاق می افتد. سنگ های کلیه اگرچه ممکن است در ابتدا کوچک باشند اما به مرور زمان بزرگ می شوند و باعث ناراحتی فرد می شوند. سنگ هایی که در ادرار تشکیل می شوند ممکن است در کلیه باقی بمانند.

اما ممکن است در مواقعی این سنگ ها از کلیه حرکت کنند و به بخش های دیگری مانند حالب، مثانه و… منتقل شوند. سنگ کلیه در صورتی که وارد مثانه شود؛ معمولاً از طریق ادرار خارج می شود؛ اما ممکن است سنگ کلیه در لوله های حالب گیر کند. گیر کردن سنگ در حالب موجب مسدود شدن مسیر ادرار و در نتیجه درد شدید در بیماران می شود. در این مطلب به معرفی روش های جراحی سنگ کلیه در حالب می پردازیم.

 

سنگ حالب چیست چگونه ایجاد می شود؟

دستگاه ادراری انسان از دو عدد کلیه، حالب ها و مثانه تشکیل می شود. ادرار در دستگاه ادراری تشکیل می شود و بعد از تشکیل شدن در دستگاه ادراری حمل و ذخیره می شود. کلیه ها و با استفاده از ترکیب آب و مواد زائد به تولید این مایع می پردازند. ادرار بعد از تشکیل شدن از طریق لوله های حالب وارد مثانه می شود و در آنجا ذخیره می شود. بعد از پر شدن ادرار در مثانه؛ این مایع توسط مجاری ادراری از بدن خارج می شود.

سنگ ها بعد از تولید ادرار؛ در کلیه تشکیل می شوند. به مرور زمان با افزایش حجم مواد معدنی و نمک، به اندازه سنگ های کلیه افزوده می شود. در صورتی که سنگ کلیه بعد از ساخته شدن؛ وارد لوله حالب شود؛ به عنوان سنگ حالب شناخته می شود. حالب ها لوله هایی هستند که باعث انتقال ادرار از کلیه به مثانه می شوند؛ بنابراین اگر سنگی در لوله های حالب گیر کند؛ در مسیر حرکت ادرار از کلیه به مثانه اختلال ایجاد می شود. سنگ کلیه در حالب باعث بروز علائمی مانند تکرر ادرار، تهوع، استفراغ، درد شدید هنگام ادرار، سوزش ادرار و…می شود و بیمار به جراحی سنگ کلیه در حالب نیاز پیدا میکند.

جراحی سنگ کلیه در حالب
جراحی سنگ کلیه در حالب

عمل سنگ کلیه در حالب به روش یورتروسکوپی

یورتروسکوپی یکی از روش های جراحی سنگ کلیه در حالب برای خارج کردن سنگ هایی است بعد از گذشته چند هفته از دستگاه ادراری خارج نشده اند و باعث درد هنگام ادرار می شوند. یورتروسکوپی علاوه بر درمان؛ در وهله اول به تشخیص دقیق اندازه سنگ کلیه و محل آن می پردازد.

جراح با استفاده اسکوپ یا تلسکوپ انعطاف پذیر؛ محل دقیق سنگ را پیدا می کند و در ادامه با وارد کردن سبد سیم ریز از طریق مثانه؛ سنگ را از قسمت تحتانی حالب خارج می کنند.

 

عمل سنگ کلیه در حالب به روش یورترولیتوتومی

در برخی مواقع جراح برای جراحی سنگ کلیه در حالب از روش یورترولیتوتومی باز استفاده می کند. در مواقعی سنگ کلیه در حالب باعث درد شدید، فشار به کلیه، جلوگیری از جریان خون و…می شود که پزشک در چنین شرایطی از روش جراحی باز برای درمان استفاده می کند. همچنین ممکن است سنگ کلیه به قدری بزرگ باشد که امکان خارج کردن آن از حالب وجود نداشته باشد.

برای انجام این جراحی برش نازکی در قسمت پهلو ایجاد می شود که از طریق آن جراح به لوله های حالب دسترسی پیدا می کند. در ادامه جراح برش کوچکی روی لوله حالب ایجاد می کند و سنگ را از میان آن خارج می کند. در صورتی که احتمال بسته شدن لوله حالب وجود داشته باشد؛ جراح از استنت برای باز نگه داشتن آن استفاده می کند. بعد از خارج شدن سنگ از لوله، حالب و پوست بدن بخیه زده می شوند.

 

جراحی سنگ شکنی یا برون اندامی eswl سنگ حالب

جراحی سنگ شکنی یا برون اندامی eswl یک روش کم تهاجم برای درمان بیماری سنگ حالب است که به صورت سرپایی انجام می شود. طی انجام این جراحی سنگ هایی که از یک سانتی متر کوچک تر هستند؛ توسط دستگاهی که اشعه ایکس ساطع می کنند شکسته می شوند تا به مرور زمان از حالب یا کلیه عبور کنند و از مثانه خارج شوند. این جراحی بسته، با عوارض کمی همراه است و بدون هیچ برشی روی بدن نیز انجام می شود.

جراحی سنگ کلیه در حالب
جراحی سنگ کلیه در حالب

مراجعه به پزشک

در مطلب فوق به بررسی روش های جراحی سنگ کلیه در حالب پرداختیم. دانستیم که اگر سنگ کلیه در لوله های حالب دستگاه ادراری گیر کند؛ پزشک متخصص بعد از بررسی اندازه سنگ و نوع آن؛ از روش های مختلفی برای انجام جراحی استفاده می کند. انتخاب جراح متخصص و مجرب می تواند در نتیجه جراحی سنگ کلیه در حالب موثر باشد.

یکی از پزشکان حاذقی که می توانید برای درمان سنگ حالب در تهران به آن مراجعه کنید، دکتر سید حمیدرضا آرزه گر جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری است. دکتر سید حمیدرضا آرزه گر با یازده سال سابقه درخشان و استفاده از بهترین تجهیزات درمانی؛ برای درمان انواع سنگ کلیه در حالب اقدام می کند.

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

اورولوژیست
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *