علائم سنگ حالب

علائم سنگ حالب
آنچه می خوانید...

علائم سنگ حالب

علائم سنگ حالب در مدت زمان کوتاهی در فرد مشاهده می شوند. این سنگ از کلیه به سمت مثانه حرکت می کند و در لوله حالب بیشترین فشار به فرد وارد می شود. تکرر ادرار و تهوع و استفراغ علائمی است که بیمار را اذیت می کند. در این شرایط تنها پزشک متخصص است که می تواند به فرد کمک کند تا سنگ سریع تر دفع شود. سایز سنگ حالب در همه افراد یکسان نیست و هر چه ابعاد آن بزرگتر باشد فرد مجبور است درد بیشتری را تحمل کند.

سنگ حالب چگونه تشکیل می شود؟

سنگ حالب از سنگ های تشکیل شده در کلیه بوده که برای خروج از بدن باید مسیرهای مختلفی از جمله لوله حالب را طی کند. جنس این سنگ ها بیشتر کریستالی است به همین دلیل هنگام دفع مجاری ادراری و حالب را زخم می کنند و بیمار در ادرار خود خون مشاهده می کند. به محض دیدن علائمی چون درد و سوزش شدید کلیه و مجرای ادراری و تب و حالت تهوع متوجه وجود این سنگ در حالب می شوید. کریستال های ریز بوده تجمع در کلیه به مرور زمان چنین سنگ هایی را تشکیل می دهند.
برخی کریستال ها درجه سختی بالایی دارند؛ بدین ترتیب نیاز است تا با سنگ شکن خرد شوند. اما برخی دیگر با دارو قابل درمان هستند چون درجه سختی آنها کمتر است. سنگ های کوچکتر راحت تر از لوله حالب عبور می کنند و فرد کم تر تحت فشار و درد قرار می گیرد اما سنگ های بزرگ تر نه تنها آسیب های جدی به مجاری ادراری و حالب وارد می کنند؛ بلکه فرد باید درد زیادی را هم تحمل کند. مواد تشکیل دهنده سنگ حالب متفاوت هستند و پزشک می تواند پس از انجام آزمایشات و تشخیص دقیق نوع سنگ بهترین راه درمان را پیشنهاد کند.

علائم سنگ حالب
علائم سنگ حالب

معرفی انواع سنگ حالب

سنگ حالب نمونه های مختلفی دارد و از نظر مواد تشکیل دهنده و ساختار می توان این سنگ را به ۵ دسته مجزا تقسیم کرد:
• سنگ های تشکیل شده از بلورهای اگزالات کلسیم جز نمونه های متداول هستند که در بیشتر افراد مشاهده می شوند. مصرف کم آب و رژیم غذایی نادرست دلیل شکل گیری این سنگ است.
• سنگ دیگر از اسید اوریک تشکیل شده که در آن ادرار حالت اسیدی پیدا می کند. این سنگ در افرادی که بیماری نقرس دارند به وفور قابل مشاهده است.
• سنگ کلسیم فسفات که به دلیل رژیم غذایی نادرست ایجاد می گردد باعث قلیایی شدن ادرار می شود.
• سنگ استروویت از دیگر سنگ های تشکیل شده در کلیه است که افراد مبتلا به آن همیشه از عفونت مجاری ادراری رنج می برند. در این اشخاص عفونت کلیه هم دیده می شود.
• سنگ سیستئین در موارد نادر در کلیه تشکیل می شود و در افرادی که به بیماری سیستینوریا مبتلا هستند شایع تر است.
سایز سنگ ها متفاوت بوده و هر کدام درجه سختی مختص به خود را دارند. هر چه بافت سنگ متراکم تر باشد درمان آن سخت تر خواهد بود. رنگ سنگ ها متفاوت بوده و بستگی به جنس آنها دارد. پزشک متخصص پس از انجام معاینات دقیق ابتدا نوع سنگ را مشخص کرده و بعد از آن راهکار درمانی را معرفی می کند.

علت ایجاد سنگ حالب

سنگ حالب به دلایل مختلفی در کلیه ایجاد می شود. مهمترین دلیل ایجاد این سنگ جابجا شدن آن در کلیه و گیر افتادن سنگ در لوله حالب است که مسیر این لوله را مسدود می کند و فرد متحمل درد زیادی می شود. دلیل دیگر شکل گیری این سنگ تجمع رسوبات معدنی در حالب است که به مرور زمان رسوب می کند و باعث انسداد مسیر می شود. کم آبی مهمترین دلیل ایجاد سنگ حالب است.
وقتی آب بدن کاهش پیدا کند رسوبات در کلیه و حالب ته نشین می شوند. رژیم غذایی نادرست هم می تواند یک دلیل مهم برای شکل گیری سنگ حالب باشد. مصرف بیش از اندازه کلسیم اصلی ترین دلیل بوجود آمدن سنگ حالب است. افرادی که میزان اسید اوریک آنها بالا است بیشتر در معرض سنگ حالب هستند. مبتلایان به اختلال ژنتیکی سیستینوری به دلیل نشت سیستین از کلیه به ادرار بیشتر در خطر ابتلا به سنگ حالب هستند.

روش تشخیص سنگ حالب

برای تشخیص سنگ حالب روش های مختلفی وجود دارد. پیشرفت تکنولوژی باعث شده تا پزشک متخصص برای افزایش دقت کار از سی تی اسکن شکم و لگن آن هم بدون تزریق ماده رنگی استفاده کند. برای خانم های باردار سونوگرافی هم می تواند به تشخیص کمک کند. از روی علائمی که بیمار دارد می توان به راحتی سنگ را تشخیص داد. وجود خون در ادرار که به دلیل آسیب سنگ به مجاری ادراری اتفاق می افتد اصلی ترین نشانه سنگ حالب است. درد سنگ کلیه تیر کشنده و شدید بوده و از کلیه به مثانه و کشاله ران کشیده می شود.
فرد تکرر ادرار دارد و به دلیل مسدود شدن حالب ادرار کاهش پیدا می کند. سوزش و درد به همراه تهوع و استفراغ تشخیص را آسان تر می کند. پزشک با دیدن علائم بیمار سنگ را تشخیص داده اما برای اینکه نوع و حجم سنگ مشخص شود حتما سونوگرافی یا سی تی اسکن را انجام می دهد. استفاده از دستگاه های بروز باعث شده تا تشخیص این بیماری سریع تر شود. تشخیص نوع سنگ برای درمان اهمیت زیادی دارد چون پزشک بر اساس جنس و سایز سنگ روش درمانی مناسب را انتخاب می کند .

روش های درمان سنگ حالب

پس از تشخیص سنگ حالب نوبت به درمان می رسد. انتخاب پزشک متخصص و مجرب می تواند به درمان هر چه سریع تر کمک زیادی کند. اگر در سی تی اسکن مشخص شود که سنگ پس از گذشته چند روز هنوز در لوله حالب مانده و مسیر را مسدود کرده پزشک روش های تاثیرگذاری را برای دفع آن پیشنهاد می کند. عمل های انجام شده برای رفع این مشکل بیشتر به صورت سرپایی هستند. امروزه متخصصین برای درمان از ۲ روش موثر کمک می گیرند:
1. سنگ شکنی برون اندامی: این روش درمانی بدون جراحی و استفاده از داروهای بیهوشی انجام می شود. افراد چاق و زمان باردار و اشخاصی که اختلال انعقادی دارند، نمی توانند از این روش درمانی استفاده کنند. در این تکنیک محدودیت هایی وجود دارد و پزشک بر اساس نوع سنگ و محل آن درمان را انجام می دهد. بیمار در این روش روی تخت دراز کشیده و پزشک به کمک امواجی که از دستگاه ساتع می شود سنگ ها را شکسته و به از بین بردن آنها کمک زیادی می کند.
2. سنگ شکنی درون اندامی: این روش توانسته نظر پزشکان را جلب کند به همین دلیل مورد تائید است. فرد برای درمان نیاز به داروی بیهوشی دارد چون باید در اتاق عمل و با جراحی سنگ را خارج کنند. در این روش درمانی دوربین آندوسکوپی را از مجرای ادراری و مثانه عبور می دهند تا به کمک آن دید بهتری داشته باشند؛ سپس به کمک پروپ سنگ شکنی سنگ ها را خرد می کنند تا سریع تر دفع شوند. پزشک با پنس سنگ ها را خارج می کند.

علائم سنگ حالب
علائم سنگ حالب

مراجعه به پزشک
سنگ حالب یک عارضه شایع بوده که امروزه بیشتر افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند. استفاده از آب آلوده و مصرف کم آب می تواند اصلی ترین دلیل شکل گیری این سنگ در کلیه و حالب باشد. درمان سنگ حالب برای همه افراد یکسان نیست. زنان باردار همیشه در وضعیت حساس تری قرار دارند و باید بالافاصله بعد از دیدن علائم، سونوگرافی و کارهای تشخیص و درمان برای آنها صورت بگیرد.
با دیدن اولین علائم سنگ حالب نیاز است تا به پزشک مراجعه کنید تا نوع و سایر سنگ مشخص گردد. دکتر سید حمیدرضا آرزه گر جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری بهترین متخصص در این حوزه بوده که کار تشخیص و درمان سنگ حالب را به خوبی انجام می دهد. دکتر آزره گر به کمک دستگاه های پیشرفته سعی می کند تا نوع و جنس سنگ را تشخیص دهد تا درمان بهترین نتیجه را داشته باشد.

 

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

اورولوژیست
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *