علت کاهش تستوسترون در آقایان چیست؟
آیا میل جنسی در شما کم شده است؟ آیا با افزایش وزن و کاهش حجم ماهیچه ها همراه هستید؟ احتمالاً هورمون تستوسترون در بدن شما به مقدار کم ترشح می شود. این وضعیت نشان دهنده عدم تعادل هورمون ها در بدن مردان است. اما علت کاهش تستوسترون و اختلالات هورمونی در مردان چیست؟ چگونه می توان متوجه پایین بودن سطح هورمون تستوسترون در بدن شد؟ با ما همراه باشید تا با علت کاهش تستوسترون در بدن آشنا شوید و برای پیشگیری آن اقدام کنید.
تستوسترون چیست و چه نقشی در بدن دارد؟
تستوسترون یک نوع هورمون مردانه است؛ که از بیضه ها ترشح می شود. این هورمون نقش بسزایی در تولید مثل، نعوظ و میل جنسی دارد. لذا بسیاری از آقایانی که از کمبود هورمون تستوسترون رنج می برند، در بارور کردن و همچنین برقراری ارتباط جنسی به مشکل می خورند. عدم تعادل هورمون تستوسترون در مردان بسیار جدی است؛ زیرا می تواند عوارض روحی خطرناکی چون خستگی، ناامیدی، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس و میل به خودکشی را به دنبال داشته باشد.
7 علت کاهش تستوسترون در مردان
کاهش هورمون تستوسترون مردان می تواند باعث بروز مشکلاتی چون کم شدن میزان تراکم استخوان ها، افزایش وزن بالا، کم شدن حجم ماهیچه ها، ریزش مو، خشکی پوست، نازک شدن مو و افزایش سایز پستان ها شود. لذا باید در اولین فرصت برای شناسایی علت و همچنین درمان آن به متخصص مجاری ادراری مراجعه شود. در ادامه به 7 علت کاهش هورمون تستوسترون در مردان شرح داده شده است.
بالا بودن میزان چربی شکمی
بسیاری از مردان به حجم و نوع مواد غذایی که در طول روز مصرف می کنند، اهمیت نمی دهند و به مرور زمان دچار افزایش وزن زیادی می شوند. مصرف غذاهای چرب و پر کالری باعث می شود تا فشار، چربی و قند در خون انسان بالا برود. در نتیجه چربی شکمی افزایش پیدا کرده و معده بزرگ می شود. این وضعیت اصلی ترین علت کاهش تستوسترون در آقایان است.
مردانی که دارای حجم زیادی چربی در شکم و اطراف آن هستند، به مرور زمان دچار سندروم متابولیک می شوند. این سندروم نیز به نوبه خود باعث پایین آمدن سطح هورمون تستوسترون می شود و علائم اختلالات هورمونی را تشدید می کند. سندروم متابولیک ضمن کاهش هورمون تستوسترون، آن را تبدیل به نوعی هورمون زنانه می کند؛ که نتیجه آن افزایش سایز پستان و باسن است.
افزایش سن و ورود به دوره میانسالی
اگرچه آقایان مانند خانم ها یائسه نمی شوند؛ اما با افزایش سن هورمون تستوسترون در آن ها کمتر از سال های جوانی تولید می شود. البته با وجود اینکه بعد از سن 45 سالگی این هورمون کمتر تولید می شود، اما اثر زیادی روی باروری، نعوظ یا میل جنسی ندارد؛ مگر اینکه سایر علت های کاهش تستوسترون در مردان این وضعیت را تشدید کند.
مصرف بیش از اندازه نوشیدنی الکلی
نوشیدنی های الکلی و کافئین دار به اندازه مواد غذایی چرب و پرکالری می توانند باعث کاهش سطح هورمون تستوسترون در بدن شوند. آیا به صورت مداوم از نوشیدنی های الکلی در وعده های روزانه خود استفاده می کنید؟ به احتمال زیاد باید منتظر عدم تعادل هورمون ها در بدنتان باشید.
ابتلا به بیماری های التهابی مزمن و دیابت پیشرفته
آیا از بیماری دیابت پیشرفته یا بیماری های التهابی مزمن مانند کرون و آرتریت روماتوئید رنج می برید؟ بد نیست برای چکاپ به متخصص و جراح مجاری ادراری در آقایان مراجعه کنید. متاسفانه بیشتر از 50 درصد آقایانی که به دیابت نوع 2 و بیماری هایی التهابی مزمن دچار هستند؛ از اختلالات هورمونی و کاهش هورمون تستوسترون رنج می برند و اطلاعی درباره آن ندارند.
مشکلات و بیماری های روحی و روانی
آیا به دلیل وضعیت شغلی یا شرایط زندگی با استرس و اضطراب زیادی همراه هستید؟ بهتر است در اولین فرصت برای کنترل این مشکلات به دکتر روانشناس مراجعه کنید. معمولاً آقایانی که استرس زیادی را در طول روز تجربه می کنند، بدن آن ها تستوسترون کمتری تولید می کند و همین مسئله باعث می شود که نتوانند رابطه جنسی درستی را برقرار کنند. همچنین افسردگی می تواند یک علت مهم کاهش هورمون تستوسترون در مردان باشد؛ که اگر درمان نشود، عوارض جسمی و روانی بدی را برای فرد به دنبال دارد.
مشکلات ژنتیکی
آیا با وجود پیروی از سبک زندگی درست و متعادل از مشکل کم بودن هورمون تستوسترون رنج می برید؟ گاهی علت کاهش تستوسترون در آقایان به سبک زندگی ارتباط ندارد و به خاطر مشکلات ژنتیکی است. متاسفانه افرادی که به سندروم کلاین فلتر دچار هستند، بدنشان به علت کوچک بودن اندازه بیضه ها، توانایی تولید هورمون تستوسترون به مقدار زیاد را ندارد. در نتیجه از همان سال های جوانی با کمبود این هورمون در بدن مواجه هستند.
مصرف برخی از داروها
همیشه بیماری ها و سبک زندگی نادرست نیستند که باعث پایین آمدن سطح هورمون تستوسترون در مردان می شوند. علت کاهش هورمون تستوسترون در مردان ممکن است به علت داروهایی باشد که برای درمان کمر درد یا افسردگی تجویز می شوند. این وضعیت بسیار ناراحت کننده است؛ زیرا با کمتر شدن حجم هورمون تستوسترون، از حجم ماهیچه ها و تراکم استخوان ها کاسته می شود و فرد درد بیشتری را در ناحیه کمر احساس می کند.
مراجعه به پزشک
در این راهنما با علت های کاهش تستوسترون در آقایان آشنا شده اید. حال می دانید که چه عواملی باعث اختلال در روند تولید این هورمون مهم در مردان می شود. اگر می خواهید مطمئن شوید که از مشکل پایین بودن میزان هورمون تستوسترون در بدن رنج می برید، باید توسط متخصص اورولوژی معاینه شوید. ما برای تشخیص و درمان این اختلال به شما پیشنهاد می کنیم تا به مطب دکتر محمدرضا آرزه گر جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنید.
ایشان دوره تکمیلی اندواورولوژی خود را از کشور هلند دریافت کرده اند و اقدامات لازم برای تشخیص و درمان انواع بیماری ها را با کمک تجهیزات مدرن و بکارگیری جدیدترین متدهای درمانی به بهترین شکل برای مراجعه کنندگان گرامی انجام می دهند.