لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست

لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست
آنچه می خوانید...

لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست؟

بیماری های مختلفی سبب ایجاد لخته خون در ادرار یا به اصطلاح دیگر هماچوری می شود. لخته خون می تواند گاهی اوقات واضح قابل دیدن باشد و بعضا آنقدر مقدارش کم باشد که با چشم دیده نشود. وجود لخته خون در ادرار نشان دهنده یک مشکل جدی در بدن است که اگر نادیده گرفته شود و به موقع درمان نشود ممکن است بیماری هایی مثل سرطان و بیماری های کلیوی را به همراه داشته باشد. عوامل گوناگونی موجب خون در ادرار می شوند که از جمله آن می توان عفونت ها، سنگ کلیه، التهابات پروستات، التهابات کلیه، فعالیت ورزشی شدید، مصرف برخی داروها و….را نام برد. در این مقاله از سایت دکتر آرزه گر قصد داریم درباره نشانه های لخته خون در ادرار صحبت کنیم.

علت وجود لخته خون در ادرار چیست؟

عوامل متعددی سبب ایجاد لخته خون در ادرار می شوند. وجود مشکل در هر قسمت از دستگاه ادراری می تواند سبب مشاهده خون در ادرار شود. در ادامه مطلب به مهمترین علل ایجاد لخته خون در ادرار اشاره می کنیم:

لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست
لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست
  • اختلالات وراثتی و ژنتیک

کم خونی داسی شکل و سندروم آلپورت از جمله اختلالات ژنتیکی هستند که سبب خون در ادرار به هر دو نوع میکروسکوپی و آشکار می شوند.

  • عفونت دستگاه ادراری:

عفونت دستگاه ادراری زمانی اتفاق می افتد که باکتری ها از پیشابراه وارد بدن شده و در مثانه شروع به رشد و تکثیر کنند. این نوع عفونت سبب ادرار مکرر، بوی بد، سوزش هنگام ادرار کردن و در افراد سالمند سبب هماچوری میکروسکوپی می شود.

  • آسیب به کلیه

آسیب و صدماتی مثل تصادف و فعالیت های ورزشی شدید ممکن است سبب خون در ادرار شود.

  • عفونت مجاری ادراری

عفونت در مجاری ادراری، مثانه، حالب ها و کلیه ها شیوع بیشتری دارد. عفونت در مجاری ادراری علاوه بر خونریزی سبب بوی شدید ادرار و احساس سوزش هنگام ادرار کردن می شود. عفونت بیشتر مواقع بر اثر باکتری های دستگاه گوارش وارد بدن می شود.

  • سرطان مثانه

وجود خون در ادرار گاهی اوقات نشان دهنده ابتلا به سرطان مثانه است. در چنین شرایطی خون یک روز دفع ولی روز دیگر در ادرار دیده نمی شود.

  • عفونت کلیه یا پیلونفریت

کار کلیه ها تصفیه خون و دفع مواد زائد و پسماند خون از طریق ادرار کردن است. زمانی که باکتری از راه گردش خون وارد بدن می شود، عفونت کلیه ها را سبب می شود. عفونت کلیه می تواند سبب ادرار مکرر یا دردناک، دفع ادرار خونی یا کدر، ادرار بدبو، تب و لرز شود.

  • سنگ کلیه و مثانه

به رسوبات کوچک و سخت حاصل از مواد معدنی و نمک در کلیه، سنگ کلیه گفته می شود. در صورت عدم حرکت سنگ به داخل حالب احتمال دارد خون کمی دیده شود اما هنگامی که وارد دستگاه ادراری می شود منجر به درد زیادی در کمر، پهلو و شکم می شود. سنگ کلیه و مثانه می توانند موجب هماچوری آشکاری و میکروسکوپی شوند.

  • بزرگی پروستات

پروستات غده کوچکی به اندازه گردو است که در زیر مثانه قرار دارد و مجاری ادراری را احاطه می کند. با بالا رفتن سن اندازه پروستات بزرگتر شده و به مجاری ادراری فشار وارد می کند. با بزرگ شدن پروستات فشار بیشتری به قسمت خروجی مثانه وارد شده و جریان ادرار مسدود می شود.

  • فعالیت ورزشی شدید

در موارد بسیار نادر افرادی که فعالیت ورزشی سنگین انجام می دهند، ممکن است در ادرارشان خون دیده شود که ناشی از فشار به مثانه، کم آبی بدن و ضعیف شدن سلول های قرمز خون است.

  • بیماری کلیوی

بیماری های کلیوی مثل دیابت و فشار خون بالا سبب التهاب کلیه می شوند. زمانی که کلیه ها ملتهب می شود، در ادرار لخته های خون مشاهده خواهد شد.

  • مصرف دارو

مصرف داروهای ضد سرطان سیکلوفسفامید و پنی سیلین باعث دیده شدن لخته خون در ادرار می شود.

  • انواع خون در ادرار

خون در ادرار به دو نوع هماچوری ناخالص و هماچوری میکروسکوپی تقسیم می شود که در ادامه درباره هر کدام توضیح مختصری می دهیم:
هماچوری ناخالص: اگر خون در ادرار به اندازه ای باشد که صورتی یا قرمز رنگ به نظر برسد یا دارای لکه های خونی باشد، افراد به هماچوری ناخالص مبتلا هستند.
هماچوری میکروسکوپی: اگر خون در ادرار آنقدر کم باشد که قابل دیدن نباشد و برای دیدن آن به آزمایش نیاز باشد، فرد به هماچوری میکروسکوپی دچار شده است.

علائم خون در ادرار

افراد مبتلا به ادرار خونی در بیشتر موارد هیچ گونه علائمی ندارند ولی افرادی که به نوع شدیدی از هماچوری دچار هستند، تغییر رنگ ادرار به رنگ های قرمز، صورتی و قهوه ای را مشاهده می کنند. بعضا در افراد نشانه هایی همچون درد در مثانه، درد در پشت و کمر احساس می شود که در چنین مواقعی احتمال مشاهده لخته خون در ادرار زیاد است.

مشاهده لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست؟

ادرار خونی می تواند به رنگ های قرمز، صورتی و قهوه ای دیده شود، حتی ممکن است فرد لخته خون را که به اندازه یک دانه قهوه است مشاهده نکند. رنگ قرمز ادرار همواره به معنای وجود لخته خون در ادرار نیست؛ زیرا ممکن است به دلایل زیر نیز اتفاق بیافتد:
• به دلیل شکستن سلول های قرمز خونی، هموگلوبین در ادرار ظاهر می شود.
• تجزیه سلول های عضلانی به دلیل وجود پروتئین عضلات
• پروفریا که سبب کم شدن تولید آنزیم های آهن شده و رنگ قرمز خون را به دنبال دارد.
• مصرف مواد غذایی مثل چغندر قند و رنگ های خوراکی برای رژیم غذایی
• مصرف داروهای مثل: فنازوپیریدین، دیفن هیدرامین، میتل دوپا، ریفامپین، فناستین و فنوتیازین موجب رنگ قرمز ادرار می شود.

لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست
لخته خون در ادرار نشانه‌ چیست

مراجعه به پزشک
هر زمانی که در ادرار لخته خون مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید. برخی از داروها و غذاها مانند چغندر قند و مواد غذایی رنگی سبب ادرار قرمز رنگ می شوند اما با این وجود خون در ادرار متفاوت است. مشاهده لخته خون در ادرار را همواره نمی توان به فعالیت ورزشی شدید، مصرف مواد مخدر و…ربط داد؛ از همین رو بهتر است برای تشخیص دقیق به پزشک اورولوژیست مراجعه کنید. دکتر حمیدرضا آرزه گر جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری با ۱۱ سال سابقه فعالیت در زمینه بیماری های مربوط به کلیه و مجاری ادراری می توانند کمک شایانی به شما کنند. برای تشخیص و درمان لخته خون در ادرار و گرفتن نوبت ویزیت حضوری می توانید با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل کنید.

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

اورولوژیست
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *