همه چیز درباره پارگی مثانه
پارگی مثانه یکی از اتفاقات نادری است که معمولاً در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات جدی برای بیمار می شود. بسیاری از شکستگی های لگن و شکم عامل ایجاد پارگی مثانه هستند. درصد شیوع این اتفاق در کودکان نسبت به بزرگسالان بسیار بیشتر است.
به همین دلیل شناخت علائم و نشانه های این وضعیت کمک می کند تا والدین در صورت مشاهده علائم آن در کودکان خود، هرچه سریع تر برای درمان به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنند. در این مطلب به معرفی کامل این وضعیت، علائم، علت و روش های درمان آن توسط بهترین متخصص اورولوژی می پردازیم. برای دانستن اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
پارگی مثانه به چه شکل هایی اتفاق می افتد؟
نحوه پاره شدن مثانه ممکن است برای هر فرد با توجه علت آن متفاوت باشد. با توجه به بررسی های انجام شده، پاره شدن مثانه بر اساس اندازه پارگی و محل آن به چند دسته تقسیم می شوند که عبارت هستند از:
1. پاره شدن جزئی بخش های مخاطی مثانه (شایع ترین نوع پارگی مثانه است)
2. پارگی سطح سروزی یا پارگی بینابینی ( این نوع پارگی بسیار نادر است)
3. ترومای بلانت ناشی از آسیب های جدی لگن (بسیاری از تصادفات موتور سیکلت باعث این نوع پارگی می شوند)
4. پارگی داخل صفاقی ( علت این نوع پارگی تحت فشار قرار گرفتن مثانه در حالت پر بودن است)
5. پارگی خارج صفاقی ( علت این نوع پارگی برخورد مستقیم استخوان بعد از شکستگی به شکم است)
6. پارگی ترکیبی ( پارگی بخش داخلی و خارجی صفاق به صورت همزمان)
7. پارگی خودبه خودی ( افراد مبتلا به این نوع پارگی ممکن است دچار مرگ ناگهانی شوند)
پارگی مثانه با چه علائم و نشانه ای همراه است؟
شناخت نشانه های همراه این بیماری کمک می کند تا کسانی که از پارگی مثانه رنج می برند؛ از وجود این عارضه مطلع شوند. بیشتر از 70 درصد کسانی که دچار پارگی مثانه می شوند؛ با مشکل خارج شدن خون در هنگام تخلیه ادرار یا خونریزی شدید همراه هستند.
علاوه بر بیماری هماچوری، دردهای لگنی، درد زیر شکم، درد کمر، تب، احساس درد شدید هنگام تخلیه ادرار و… از علائم و نشانه هایی است که ممکن است اغلب بیماران مبتلا به پارگی مثانه به آن دچار شوند.
کسانی که با چنین علائمی همراه هستند؛ باید هرچه سریع تر توسط پزشک متخصص اورولوژی معاینه شوند تا علت آن تشخیص داده شود. سیستوگرافی، سونوگرافی، آزمایش ادرار و…چند نمونه از آزمایشات و تست هایی هستند که برای تشخیص این عارضه توسط متخصص اورولوژی انجام می شود.
درمان پارگی مثانه چگونه امکان پذیر است؟
پزشک متخصص اورولوژی بعد از تشخیص نوع پارگی و محل پارگی مثانه روش درمان آن را انتخاب می کند. پارگی مثانه ممکن است بسیار کم یا زیاد باشد. نکته ای که باید در خصوص این مسئله به آن توجه شود؛ این است که تمام پارگی های بزرگ و کوچک باید درمان شوند تا احتمال پارگی مجدد کاهش پیدا کند. انواع روش های درمان پارگی مثانه عبارت است از:
• جراحی باز پارگی مثانه: در صورتی که پارگی مثانه در بخش داخلی صفاقی اتفاق بیفتد؛ پزشک برای درمان این پارگی ها عمل جراحی باز را انجام می دهد. همچنین اگر پارگی مثانه در بخش خارجی صفاق بعد از یک ماه با روش درمانی جراحی بسته یا کاتتر درمان نشود؛ پزشک متخصص برای درمان ممکن است عمل جراحی باز را انجام دهد.
• جراحی بسته پارگی مثانه: در بیشتر مواقع برای ترمیم و درمان پارگی های بخش خارجی صفاق، از کاتتر استفاده می شود. کاتتر یکی از انواع تجهیزات پزشکی است که معمولاً در جراحی هایی که به صورت بسته انجام می شوند؛ استفاده می شوند. برای انجام این جراحی، جراح کاتتر را برای 14 تا 21 روی بخش های پاره شده مثانه قرار می دهد تا ترمیم شود.
چه ارتباطی میان پارگی مثانه با سن فرد وجود دارد؟
طبق بررسی ها و نتایجی که در خصوص رابطه سن و پارگی مثانه وجود دارد؛ احتمال پاره شدن مثانه در سنین پایین و برای کودکان بیشتر از افراد بزرگسال است. در واقع مثانه در سنین کودکی به عنوان یکی از اندام های داخل شکم شناخته می شود.
بر این اساس ممکن است در اثر ضربه دچار شکستگی شوند. همچنین باید به این مسئله توجه شود که در سنین بالاتر و در افراد بزرگسال، به دلیل محافظت شدن مثانه توسط استخوان های لگن، احتمال پارگی آن در اثر ضربه یا شکستگی بسیار کمتر است.
پارگی مثانه با چه خطراتی همراه است؟
در صورتی که فردی از پارگی مثانه رنج می برد و برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه نمی کند، ممکن است دچار مشکلات خطرناکی شود که مهم ترین آن ها عبارت است از:
1. بروز عفونت های درون شکم
2. عفونت مجاری ادراری
3. نارسایی کلیوی
4. خونریزی مثانه
متاسفانه درصدی از کسانی که دچار پارگی مثانه می شوند؛ ممکن است تخلیه ادرار آن ها در بخش داخلی شکم اتفاق می افتد و فرد ممکن است دچار عفونت های مجاری ادراری و عفونت های درون شکمی شود.
مراجعه به پزشک
در مطلب فوق به بررسی اینکه پارگی مثانه چگونه اتفاق می افتد، پرداختیم. دانستیم که مثانه از مشکلاتی است که اگرچه به ندرت اتفاق می افتد اما ممکن است خطرساز باشد. این مسئله که به دلیل ضربه شدید یا شکستگی جدی اتفاق می افتد؛ قابل درمان است.
شما می توانید با مراجعه به متخصص اورولوژی برای درمان این مسئله اقدام کنید. دکتر سید حمیدرضا آرزه گر متخصص کلیه و مجاری ادراری از پزشکان حاذق و توانمندی است که به دلیل تجربه و سطح دانش بالا، قادر است انواع بیماری هایی که در رشته اورولوژی بررسی می شوند را درمان کند.