هیدروسل چه عوارضی دارد؟
هیدروسل یکی از مشکلات شایع بین نوزادان تازه به دنیا آمده است که امکان وقوع آن در کودکان و بزرگسالان نیز وجود دارد. به جمع شدن مایعات اطراف کیسه بیضه، هیدروسل یا آب آوردن بیضه گفته می شود. هیدروسل اکثرا در یک طرف بیضه و به صورت ورم نرم پیرامون بیضه ظاهر می شود که بیشتر مواقع دردناک نیست و به بیضه ها آسیب وارد نمی کند. بیشتر مواقع این بیماری بدون درمان و به خودی خود بهبود پیدا می کند، اما اگر هیدروسل بزرگتر شود موجب درد، تورم و ناراحتی در کیسه بیضه خواهد شد در چنین مواقعی فرد باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. با عمل جراحی مایع جمع شده در اطراف کیسه بیضه خارج شده و اندازه کیسه ها به حالت طبیعی خود بازمیگردد. در این مقاله از سایت دکتر آرزه گر قصد داریم درمورد هیدوسل و عوارض آن صحبت کنیم.
هیدروسل چیست؟
اطراف بیضه را پوششی به نام کیسه بیضه احاطه می کند که درون آن مقدار کمی مایع لغزنده برای حرکت آزادانه بیضه وجود دارد ولی فرد آن را احساس نمی کند. مقداری از مایع لغزنده برای حرکت راحت بیضه تولید می شود و مقدار اضافی آن توسط سیاهرگ های کیسه بیضه تخلیه می شود. اما گاهی اوقات تعادل بین مایع تولید شده و تخلیه شده برهم می خورد که نتیجه آن جمع شدن مایعات در کیسه و تورم بیضه است که به این عارضه، هیدروسل بیضه یا آب آوردن بیضه گفته می شود. بیشتر اوقات یک طرف بیضه و گاهی دو طرف بیضه آب می آورد که در هر دو منجر به بروز علائمی همچون متورم شدن کیسه بیضه، تورم در پوست و کشاله ران می شود. این عارضه بیشتر در نوزادان پسر تازه متولد شده رخ می دهد که زیاد جای نگرانی نیست چون در سال های اول زندگی بدون درمان بهبود پیدا می کند. اما با این وجود در صورت مشاهده تورم در بیضه نوزاد پسر حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. هیدروسل بیضه در مردان بالغ نیز به دو صورت بدخیم و خوش خیم وجود دارد که نوع خوش خیم عوارضی در پی ندارد اما نوع بدخیم، به خاطر فشار و گرمایی که به بیضه وارد می کند به عمل جراحی نیاز دارد.
انواع هیدروسل
هیدروسل از نظر اینکه چه مقدار کیسه بیضه را درگیر کرده به دو دسته تقسیم می شود که عبارت اند از:
• هیدروسل مرتبط
• هیدروسل غیرمرتبط
هیدروسل مرتبط
چنانچه تمام مسیرهای منتهی به اطراف کیسه بیضه بسته نشده باشد و مایع بتواند به داخل یا خارج کیسه جریان پیدا کند، هیدروسل مرتبط گفته می شود.
هیدروسل غیرمرتبط
اما در صورتی که کیسه بیضه بسته شود، بدن قادر به جذب مایعات داخل آن نیست و مایعات باقی مانده بعد از یک سال جذب بدن می شود که هیدروسل غیرمرتبط نام دارد.
علل بروز هیدروسل
عارضه هیدروسل در هر سنی از نوزاد پسر گرفته تا مردان بالغ می تواند رخ دهد اما میزان شیوع این بیماری در نوزادان پسر تازه متولد شده بیشتر است. علل بروز هیدروسل در نوزادان و بزرگسالان به شرح زیر است:
در نوزادان
در روزهای آخر بارداری بیضه های نوزاد از شکم به داخل کیسه می افتد. وطیفه کیسه بیضه نگهداری از بیضه ها پس از پایین آمدن از شکم مادر است. در اطراف هر بیضه یک کیسه حاوی مایعات وجود دارد که در حالت معمولی خود به خود بسته می شود و مایعات آن جذب بدن می شود. اما این مراحل برای نوزدان مبتلا به هیدروسل اتفاق نمی افتد. نوزادانی که زودتر از وقت مقرر به دنیا می آیند بیشتر در معرض ابتلا به هیدروسل قرار دارند.
در بزرگسالان
در مردان بالای ۴۰ سال بیشتر به دلیل التهاب بیضه یا عدم جذب مجدد مایع در کیسه بیضه، هیدروسل اتفاق می افتد. هیدروسل در این افراد می تواند بر اثر التهاب، آسیب به بیضه یا عفونت ایجاد شود.
عوامل ایجاد هیدروسل
عارضه هیدروسل به طور معمول هیچ دلیل خاصی ندارد، اما گاهی اوقات آسیب به کیسه بیضه به احتمال زیاد منجر به هیدروسل می شود. ضربه به کیسه بیضه ممکن است در حین انجام فعالیت های ورزشی یا تصادف با ماشین اتفاق بیفتد.
هیدروسل چه علائمی دارد؟
تنها نشانه هیدروسل تورم در یک یا هر دو بیضه است که فرد دردی احساس نمی کند. مردان بالغ که مبتلا به هیدروسل هستند، ممکن است در کیسه بیضه مقدار کمی ناراحتی و سنگینی احساس کنند. اگر التهاب افزایش پیدا کند به طبع آن فرد درد بیشتری احساس خواهد کرد؛ همچنین ناحیه متورم شده صبح ها کوچک و در طول روز بزرگتر می شود.
عوارض هیدروسل
در بسیاری از موارد هیدروسل خوش خیم بوده و عوارض خاصی ندارد؛ اما برخی مواقع سبب بروز عوارض و خطراتی می شود که باید به موقع شناسایی و درمان شود. از جمله عوارض آب آوردن بیضه یا هیدروسل موارد زیر را می توان نام برد:
• اپیدیدیمیت یا همان عفونت و سرطان بیضه: اگر همراه با هیدروسل این بیماری ها نیز وقوع پیدا کند، تعداد اسپرم ها کم و یا عملکردشان ضعیف می شود.
• فتق بیضه: اگر هیدروسل گسترش بیشتری پیدا کند به دیواره شکم یا بخشی از روده فشار زیادی وارد می شود که عوارض خطرناکی در پی دارد.
• خونریزی: آب آوردن بیضه باعث می شود خون در کیسه بیضه جمع شده و خونریزی اتفاق بیفتد.
• عفونت ضمائم بیضه: گاهی اوقات هیدروسل موجب عفونت ضمائم بیضه می شود.
• آسیبدیدگی: از عوارض دیگر اب اوردن بیضه می توان به آسیبدیدگی در مردان، آسیب به عروق بیضه، لوله های منیبر و عصبهای بیضه اشاره کرد.
از چه راه هایی می توان هیدروسل را درمان کرد؟
اگر در افراد بزرگسال هیدروسل هیچ گونه علامتی نداشته باشد باید آن را رها کرد تا به خودی خود درمان شود. اما در صورتی که بزرگ یا مشکل ساز شد روش های درمانی زیر را می توان انجام داد:
۱-عمل جراحی
چنانچه هیدروسل بزرگ و موجب اذیت افراد شود، عمل جراحی پیشنهاد می شود. در این عمل یک برش کوچک پایین شکم یا روی کیسه بیضه ایجاد شده و سپس مایع را خارج می کنند.
۲- تخلیه مایع
با یک سوزن و سرنگ به راحتی می توان مایع را از کیسه بیضه تخلیه کرد.
۳- اسکلروتراپی
برخی از افراد که شرایط عمل ندارند، اسکلروتراپی انجام می شود تا از بازگشت هیدروسل بعد از تخلیه جلوگیری کند.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی بیماری هیدروسل، عوارض و روشهای درمانی آن پرداختیم و دانستیم که تمامی پزشکان از جدیدترین راه های درمانی برای رفع هیدروسل استفاده می کنند. انتخاب پزشک باتجربه در این زمینه نقش چشمگیری در بهبود بیماری و دوران نقاهت بعد از عمل دارد؛ از همین رو پیشنهاد می کنیم برای درمان این عارضه به مطب جراح حاذقی همچون دکتر حمیدرضا آرزه گر، متخصص و جراح کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنید. ایشان از پزشکان مطرحی هستند که می توانند بیماری هیدروکسل را تشخیص و درمان کنند. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری از مطب دکتر آرزه گر با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل کنید.