پیچش بیضه نوزاد

پیچش بیضه نوزاد
آنچه می خوانید...

پیچش( تورشن) بیضه نوزاد، داخل اسکروتوم و درمان آن

بیضه ها اندام جنسی و عامل باروری در آقایان هستند؛ از همین رو باید در حفظ کیفیت و سلامت جنسی همواره باید به پزشک متخصص مراجعه شود. یکی از عارضه هایی که در نوزادان پسر رخ می دهد، پیچ خوردگی بیضه( تورشن) نام دارد که ممکن است برای یک یا هردو بیضه اتفاق بیفتد. پیچش بیضه ارثی بوده و زمانی اتفاق می افتد که طناب های اسپرماتیک اطراف بیضه پیچ بخورند در چنین مواقعی جریان خون قطع شده و سریعا باید به پزشک اورولوژی مراجعه کنید. پیچ خوردگی بیضه در نوزادان بسیار نادر است و در دوران بارداری، قبل از زایمان و بعد از زایمان رخ دهد. ما در این مقاله از سایت دکتر آرزه گر قصد داریم درباره پیچش بیضه نوزادان و روش‌ های درمان آن صحبت کنیم پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

پیچش بیضه چیست؟

پیج توروگی بیضه که با اسم تورشن نیز شناخته می شود، عارضه ای است که به خاطر پیچ خوردگی طناب اسپرماتیک به وجود می آید. طناب اسپرماتیک سرشار از رگ های خونی، اعصاب و مجاری است که کشاله ران را به بیضه ها متصل می کند و وظیفه خون رسانی به بیضه ها را برعهده دارد. در صورتی که خون کافی به این اندام جنسی نرسد، بافت های آن به تدریج آسیب دیده و از بین خواهد رفت؛ بنابراین برای جلوگیری از آسیب‌ های دائمی و طولانی مدت سریعا باید اقدام به درمان کرد.

پیچش بیضه نوزاد
پیچش بیضه نوزاد

بیضه ها در شرایط طبیعی چگونه هستند؟

بیضه ها یکی از اندام های جنسی، عامل باروری و بخشی از سیستم تولید مثلی آقایان هستند که داخل کیسه ای به نام کیسه بیضه( اسکروتوم) و در قسمت پایینی آلت تناسلی قرار دارند. در روزهای پایانی بارداری، بیضه های نوزاد از شکم به کیسه بیضه منتقل می شود، طناب هایی به نام گوبرناکولوم بیضه ها را به پایین انتقال داده و بیضه را به کیسه بیضه متصل می کند؛ همچنین طناب گوبرنام بافت های پیرامون را به بیضه متصل می کند. در نهایت لوله های اسپرم بر رگ های خونی و عصب ها را به کیسه بیضه می برند تا بیضه ها تغذیه کرده و سالم و زنده بمانند.

علائم پیچش بیضه

شدت علائم پیچش بیضه به این موضوع بستگی دارد که بیضه به صورت جزئی پیچ خورده یا کاملا پیچ خورده است. این مشکل بیشتر مواقع در یک بیضه و و در موارد بسیار نادری برای هردو بیضه اتفاق می افتد. علائم پیچ خوردگی بیضه در نوزادان مختلف متفاوت است اما به طور کلی این بیماری با علائم زیر همراه است:
• سفت یا قرمز بودن بیضه نشان از پیچ خوردگی آن است.
• یکی از بیضه ها وارد کیسه بیضه نشده باشد.
• درد ناگهانی و شدید در کیسه بیضه
• قرمز شدن پوست کیسه بیضه
• تهوع و استفراغ
• درد زیر شکم
• تورم و التهاب کیسه بیضه
• کبودی پوست اطراف بیضه ها

نحوه تشخیص تورشن یا پیچش بیضه

برای تشخیص پیچش بیضه نوزاد در گام اول والدین باید بیضه ها را از لحاط فیزیکی بررسی کنند. اگر در نتیجه بررسی تغییرات غیرعادی همچون تورم، قرمزی و کشوری مشاهده کردید، سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک از روش های زیر برای تشخیص پیچ خوردگی بیضه در نوزادان و کودکان استفاده می کند.

  • آزمایش ادرار

اگر در آزمایش ادرار کودکان نشانه هایی از عفونت دیده شود، یعنی نوزاد به احتمال زیاد دچار پیچ خوردگی بیضه شده است.

  • معاینه فیزیکی

در هنگام معاینه فیزیکی پزشک متخصص بیضه ها یا کشتله ران نوزاد را آرام مالش می دهد یا نیشگون می گیرد تا مشاهده کند انقباضی رخ می دهد و نوزاد احساس درد می کند یا خیر. اگر در نتیجه مالش یا نیشگون عکس‌العملی از سوی نوزاد مشاهده نشد دو احتمال وجود دارد. احتمال اول عدم نزول بیضه و احتمال دوم پیچ خوردگی بیضه قبل از تولد.

  • تصویربرداری و سونوگرافی

در سونوگرافی اسکروتوم از بیضه ها عکس گرفته می شود تا شدت جریان خون در این ناحیه بررسی شود. چنانچه در تصاویر سونوگرافی خون کمی دیده شود نشان از پیچ خوردگی بیضه است.

درمان پیچش بیضه در نوزادان

گاهی اوقات ممکن است به خاطر دیر متوجه شدن، بیضه ها قبل از هر اقدامی از بین بروند، متاسفانه در چنین مواقعی نمی توان بیضه ها را نجات داد. اگر فقط یکی از بیضه ها پیچ خورده و دیگری سالم باشد، نوزاد با همان یک بیضه می تواند به زندگی خود ادامه دهد و قدرت باروری داشته باشد. پیچ خوردگی بیضه نوزاد به درمان سریع و فوری نیاز دارد؛ زیرا هر چقدر شدت پیچ خوردگی بیشتر باشد، به درمان سریع تری نیاز دارد. جراحی پیچش بیضه نوزاد بسیار حساس و حیانی بوده و احتیاج به دقت بالایی دارد‌. اگر در ۴ تا ۶ ساعت اولیه پیچش تشخیص داده شود، احتمال اینکه بیضه برداشته شود به طوری چشمگیری کاهش می یابد. ولی در صورتی که بیش از ۶ ساعت از پیچ خوردگی بیضه سپری شده باشد، بیضه های آسیب دیده باید برداشته شوند؛ زیرا خون رسانی به بیضه قطع شده و بافت های بیضه مرده اند. اگر درمان پیچش بیضه به صورت دستی باشد نیازی به بیهوشی نیست اما در جراحی ترمیمی پیچش بیضه باید بیهوشی موضعی انجام شود.

جراحی ترمیمی پیچ خوردگی بیضه

جراحی ترمیمی یا ارکیوپکسی روشی است که در آن نوزاد بیهوش شده و بیضه پیچ خورده ترمیم می شود.

رفع پیچش بیضه با دست

باز کردن بیضه با دست یا همان دتورشن بیضه روشی است که در آن پزشک به کمک دست، پیچ خوردگی طناب های اسپرماتیک را باز می کند تا جریان خون به بیضه ها ادامه پیدا کند.

عوارض پیچش بیضه در صورت عدم درمان

همانطور که گفتیم در صورت مشاهده علائمی از پیچ خوردگی طناب های بیضه در نوزاد سریعا به پزشک برای درمان مراجعه کنید؛ زیرا در صورت عدم درمان به موقع عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارد که به شرح زیر است:
• بیضه ها شکل ظاهری نامناسبی پیدا می کنند.
• بافت های مرده سبب عفونت در بدن می شوند.
• آتروفی یا کوچک شدن بیضه رخ می دهد.
• در صورت از دست دادن هر دو بیضه ناباروری اتفاق می افتد.

پیچش بیضه نوزاد
پیچش بیضه نوزاد

مراجعه به پزشک
درمان پیچش بیضه نوزادان باید سریعا انجام شود اما درمان پیچ خوردگی بیضه نوزاد کار هر کسی نیست؛ به همین علت ضروری است توسط یک پزشک ماهر و کاربلد انجام شود. دکتر حمیدرضا آرزه گر جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری سال های زیادی است که در زمینه جراحی و درمان بیماری های مربوط به نوزادان و کودکان فعالیت می کند؛ از همین رو شما می توانید برای درمان پیچ خوردگی نوزاد خود به مطب ایشان مراجعه کنید. برای دریافت وقت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

دکتر سید حمیدرضا آرزه گر

اورولوژیست
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *